Четох в Интернет, че освен стандартния липиден профил съществувало и по-разширено изследване на липидите, при което се определял видът на частиците LDL -дребни, по-опасни, и големи, по-малко опасни.Не се посочваха наименованията на двата вида "лош"холестерол.По-същия начин имало два видa HDL - HDL2(по-добър "добър" холестерол) и HDL3.Вие правите ли такива изследвания и кои са наименованията на двата вида "лош"холестерол?Впрочем, като съм си правила изследвания, в резултатите е имало и някакъв VLDL(може би много "лош"), със стойност при мене 0,57, но без посочване на референтна или прицелна стойност, която да ме ориентира това много зле ли е или не дотам.(Аз имам наднормен общ и "лош" холестерол, а "добрият" холестерол и триглицеридите досега са били в норма).Имам и втори въпрос -когато отивам да ми вземат кръв за определяне на липидите, трябва ли да съм спряла антихолестеролните си лекарства и колко дни предварително или трябва да съм ги вземала до деня на изследването - струва ми се, че по въпроса има разногласия между специалистите.
Няма ли да ми отговорите?Попитах ви преди 10 дена.