Здравейте,
аз съм на 30 години, жена, 53 кг. Моят баща е с дислипидемия и микро инфаркт на 39 години, а дядо ми почина от това.
Преди около 7 години посетих Липогард и ми бе направено детайлно изследване. Определихте моята дислипидемия като тип IIА. Приемах Крестор за три месеца, свалих много бързо "лошия" холестерол. За съжаление развих непоносимост към медикамента и не мога да го приемам. Впоследствие ми бе назначен холетар, но от него чернодробните изследвания се влошиха. Мисля, че съм опитвала и със Сортис, но нямаше ефект. Към момента не приемам нищо, а общия холестерол при мен е 10.5, което е притеснително много. Изключително съм притеснена, защото имам съпътстващи сърдечни заболявания - надкамерна пароксизмална тахикардия, пролапс на МК. Правя ин витро процедури и затова не приемам нищо, а при евентуална бременност също не мога да приемам лекарства за холестерол. Да си призная не спазвам диета, защото "моят" холестерол няма да се понижи от това. По ирония на съдбата не обичам да ям месо от дете, както и нищо мазно (никога не съм опитвала свинска пържола
Въпросът ми е, мога ли да започна да приемам лекарства след като родя и в опасност ли съм в момента? Кога започват да се отлагат мастните натрупвания в артериите? Как да си помогна без лекарства? Ще съм благодарна, ако ми отговорите. Разбира се, ще посетя отново Липогард, но мисля след като родя.