Автор Тема: advanced lipoprotein profiling  (Прочетена 11138 пъти)

bstaykova2004

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
    • Ел. поща
advanced lipoprotein profiling
« -: Февруари 04, 2011, 07:09:15 pm »
Четох в Интернет, че освен стандартния липиден профил съществувало и по-разширено изследване на липидите, при което се определял видът на частиците LDL -дребни, по-опасни, и големи, по-малко опасни.Не се посочваха наименованията на двата вида "лош"холестерол.По-същия начин имало два видa HDL - HDL2(по-добър "добър" холестерол) и HDL3.Вие правите ли такива изследвания и кои са наименованията на двата вида "лош"холестерол?Впрочем, като съм си правила изследвания, в резултатите е имало и някакъв VLDL(може би много "лош"), със стойност при мене 0,57, но без посочване на референтна или прицелна стойност, която да ме ориентира това много зле ли е или не дотам.(Аз имам наднормен общ и "лош" холестерол, а "добрият" холестерол и триглицеридите досега са били в норма).Имам и втори въпрос -когато отивам да ми вземат кръв за определяне на липидите, трябва ли да съм спряла антихолестеролните си лекарства и колко дни предварително или трябва да съм ги вземала до деня на изследването - струва ми се, че по въпроса има разногласия между специалистите.

Няма ли да ми отговорите?Попитах  ви преди 10 дена.
« Последна редакция: Февруари 14, 2011, 11:29:41 am от bstaykova2004 »

LipoguardConsultant

• Global Moderator
  • Newbie
  • Публикации: 46
    • Профил
Re: advanced lipoprotein profiling
« Отговор #1 -: Февруари 20, 2011, 01:14:32 pm »
Четох в Интернет, че освен стандартния липиден профил съществувало и по-разширено изследване на липидите, при което се определял видът на частиците LDL -дребни, по-опасни, и големи, по-малко опасни.Не се посочваха наименованията на двата вида "лош"холестерол.По-същия начин имало два видa HDL - HDL2(по-добър "добър" холестерол) и HDL3.Вие правите ли такива изследвания и кои са наименованията на двата вида "лош"холестерол?Впрочем, като съм си правила изследвания, в резултатите е имало и някакъв VLDL(може би много "лош"), със стойност при мене 0,57, но без посочване на референтна или прицелна стойност, която да ме ориентира това много зле ли е или не дотам.(Аз имам наднормен общ и "лош" холестерол, а "добрият" холестерол и триглицеридите досега са били в норма).Имам и втори въпрос -когато отивам да ми вземат кръв за определяне на липидите, трябва ли да съм спряла антихолестеролните си лекарства и колко дни предварително или трябва да съм ги вземала до деня на изследването - струва ми се, че по въпроса има разногласия между специалистите.

Няма ли да ми отговорите? Попитах  ви преди 10 дена.

Съжаляваме за забавянето. консултантът ни беше извън страната. Разширеният липиден профил включва 9 показателя: Общ холестерол, HDL-C, LDL-C, VLDL-C, триглицериди и четири липидни атерогенни индекса. "Лош холестерол" е LDL-C, а VLDL е фракция, която е повишена обикновенно при наднормени стойности на триглицеридите. Референтните стойности на VLDL-C са <0.9 mmol/L. При Вас нивото е нормално. HDL2 и HDL3 са изоформи на "добрият холестерол", но не се определят в рутинната практика. Те са проучени в иследователска дейност по клинични проучвания. Когато ще провеждате контролен анализ на липиден профил и сте след медикаментозно лечение, най-подходящо е да ги направите в пъвите 7 дни след приема на последна таблетка от назначения препарат. Не, на другият ден след спиране, но не и по-късно от 7-мия ден.
« Последна редакция: Октомври 03, 2011, 01:39:06 am от admin »