Здравейте!
При изследване на липидите в кръвта ми наскоро забелязах, че триглициридите са 0.50 mmol/L при референтни граници 0.6 – 2.2. Същият е бил резултатът и при изследване преди две години. Холестеролът е със стойности:
Холестерол CHOL 4.29 mmol/L
HDL холестерол 1.47 mmol/L
LDL холестерол 2.74 mmol/L
VLDL холестерол 0.08 mmol/L.
Отклонението в стойностите на триглицеридите не е голямо, но се запитах дали продължителното поддържане на ниски стойности може да повлияе негативно на определени процеси и функции в организма и препоръчително ли е стойностите да влязат в нормални граници? Как с храната или режима на живот могат да се коригират?
Възможно ли е ниските триглицериди да са резултат на нарушени процеси или функциониране?
В храната ми не липсва месо (немазно) – свинско, телешко; яйца. Приемам зехтин, но и пълномаслено мляко. Обездвижването е недостатък в режима ми на живот. Петдесет и два кг. съм.
Благодаря Ви за отговора и за полезната информация в раздел „За пациента”!