Автор Тема: Моля да разясните липидния ми профил.  (Прочетена 11218 пъти)

simita

• Newbie
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
    • Ел. поща
Моля да разясните липидния ми профил.
« -: Февруари 05, 2015, 10:39:43 am »
От 15 години съм с полицитемия.Контролирам я с Хидрея по 2гр. на ден.Въпреки това се налагат кръвопускания
по 3-4 пъти в годината.При разглеждане на кръвните ми изследвания забелязвам, че липидния ми профил е с доста занижени стойности под референтните:
-Общ холестерол - 2.48
-HDL                      - 0.77
-LDL                      - 1.4
-VLDL                    - 0.32
Триглицериди     - 0.75

Никой от лекуващите лекари не обръща внимание, но аз все пак се интересувам от какво може да е това.

Поздрави,
Кирил

LipoguardConsultant

• Global Moderator
  • Newbie
  • Публикации: 46
    • Профил
Re: Моля да разясните липидния ми профил.
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2015, 08:09:16 pm »
От 15 години съм с полицитемия.Контролирам я с Хидрея по 2гр. на ден.Въпреки това се налагат кръвопускания
по 3-4 пъти в годината.При разглеждане на кръвните ми изследвания забелязвам, че липидния ми профил е с доста занижени стойности под референтните:
-Общ холестерол - 2.48
-HDL                      - 0.77
-LDL                      - 1.4
-VLDL                    - 0.32
Триглицериди     - 0.75

Никой от лекуващите лекари не обръща внимание, но аз все пак се интересувам от какво може да е това.

Поздрави,
Кирил

LipoguardConsultant

• Global Moderator
  • Newbie
  • Публикации: 46
    • Профил
Re: Моля да разясните липидния ми профил.
« Отговор #2 -: Февруари 13, 2015, 08:23:04 pm »
Здравейте,

От значение е мъж или жена сте и на каква възраст сте сега. Със свръхтегло ли сте или сте слаб индивид? Тютюнопушенето е противопоказано.
Полицитемия Вера или вторична полицитемия е диагностицирана при Вас?  Важно е нивото и на тромбоцитите.
Вероятно сте изследвали ниво на еритропоетина, пикочна киселина и е проведена ехография на коремни органи за оценка състоянието на бъбреците, далака и черния дроб.
Прием на кортикостероиди също може да повлияе липидите.
Препаратът с който се лекувате има цитостатичен ефект. Много ниските нива на липидите, общ холестерол под 3.0 ммол/л и значително понижения HDL-C < 0.8  ммол/л е нежелателна констелация за липидния Ви профил. От една страна при основното заболяване има риск от тромбози, а от друга страна много ниският HDL-C също е рисков фактор. Хидреа е изписан от лекар специалист и  Вие със сигурност се нуждаете от това лечение, но предлагано ли Ви е алтернативно лечение?
Промененият Ви липиден профил може да се дължи на допълнителни рискови фактори от стила Ви на живот, може да е генетично обусловен, както и да бъде страничен ефект от настоящата терапия.
Поздрави
Консултант